Play Again (15+)

Thema Wat als je je leven kon overdoen?
Doelgroep 15+ en volwassenen
Duur 70 minuten

Inhoud
Stef zit in de gevangenis wegens zinloos geweld. Zijn straf is dus verdiend, dat beseft hij. Maar de overheid experimenteert met een nieuwe manier om misdadigers over zichzelf en de wereld te laten nadenken. Via virtual reality kunnen ze hun leven overdoen, en krijgen ze een nieuwe kans. Zal het Stef lukken om, mede dankzij de actieve participatie van het publiek, deze keer betere levenskeuzes te maken?

Tekst Rebecca Tanghe
Spel Rebecca Tanghe en Wim Van de Velde
Coaching Rudy Goes

Met steun van
toucheprovincieantwerpen districtantwerpen gelijkekansenvinci

playagain_web INTERVIEW / Veroordeeld voor ‘zinloos’ geweld

Game over voor Wim Van de Velde?

Wim Van de Velde is sinds 1995 actief als acteur. Jarenlang was hij een vast gezicht in tv-series als ‘Familie’ en ‘Spoed’. Met zijn eigen gezelschap Kip Met Kop maakt hij kindertheater. Bij ETA stond Van de Velde de voorbije 20 jaar enkele honderden keren op de planken in de theatervoorstellingen ‘Junkie Blues’ en ‘Wapenland’.
Binnenkort sta je in een nieuwe productie: ‘Play Again’.

Wim Van de Velde “Ja, Rebecca Tanghe heeft het stuk geschreven, naar aanleiding van een aantal gevallen van ‘zinloos’ geweld. Ze wilde het in die context hebben over assertiviteit en empathie, of het gebrek daaraan. Het stuk roept vragen op als: hoe ga je om met situaties die tegen je normen en waarden indruisen? Hoe doe je dat: samenleven? Volgens mij heeft dat allemaal te maken met goeie en slechte communicatie.”

X-aantal levens

Waarom die Engelse titel?

Wim “Die verwijst eigenlijk naar de wereld van computergames, waarin je x-aantal levens krijgt en de dingen die je meemaakt kunt herbeleven. Die sfeer zullen we oproepen.”

“Het gaat in ‘Play Again’over iemand die in de gevangenis zit en die door omstandigheden op het verkeerde pad is geraakt. Dankzij een proefproject van de overheid gaat die persoon via virtual reality terug in de tijd. Hij herbeleeft verschillende fasen uit zijn leven en mag nadenken over welke keuzes hij deze keer zal maken. Als hij erin slaagt dat virtuele leven geweldloos door te brengen, krijgt hij strafvermindering.”

Die virtual reality zal jongeren zeker aanspreken.

Wim “Ja, dat zeker. Maar er is meer: we gaan in interactie met het publiek. Zij zullen méé kunnen kiezen als een moeilijk dilemma zich aandient. Dat betekent ook dat elke voorstelling anders zal zijn. Spannend!”