Rilke, het relaas van een ramkoers (14+)

Deze multimediale voorstelling vertelt het verhaal van Rilke, een rebelse tiener en dochter uit een typisch middenklassegezin. In tien  stappen schetst zij samen met haar bezorgde ouders haar “parcours”: van de bijna toevallige eerste XTC-pil, haar aanvankelijke drugsaversie, tot de eerste stappen in de drugswereld, de verslaving, het wanhopig willen afkicken, het dieper en dieper worden opgezogen in het milieu (de ‘peer’-groep), drugshoertje,…  en hoe ze er tenslotte aan ten onder gaat.

Tekst: Johan Heselmans
Regie: Rudy Goes
Actrice: Ariane Van Hasselt/Helle Vanderheyden
MUZIEK: Winther
CHOREOGRAFIE: Iraïs Ooms
TECHNIEK: Patrick Noirfalise
 / Jos Kloek

THEMA: Drugspreventie
DOELGROEP: 2de en 3de graad secundair onderwijs

 

ENKELE REACTIES:

Ik was vorige week op de première met mijn dochter en wil u graag even meegeven dat ze het toneelstuk beter vond dan eender welk toneelstuk dat ze op school al aangeboden kreeg. Ze vond ook dat de actrice een dijk van een prestatie neerzette! Felicitaties dus!

Het was voor onze groep een erg aangrijpende maar ook confronterende voorstelling. Zeker de tweestrijd tussen stoppen en doorgaan, het alleen voelen, het àlles inzetten om aan drugs te raken werden erg herkend.

Wij willen hierbij expliciet vermelden dat we het een grootse vertolking vonden van de actrice en het geheel van de voorstelling erg compleet en zeer goed vonden!

Goedemorgen, We zijn gisteren gaan kijken en waren laaiend enthousiast! We willen dit stuk dus zeker programmeren!

Met één actrice de wereld van een jong levenslustig meisje tot junkie laten ervaren, je moet het maar doen! De actrice kruipt werkelijk in de huid van Rilke. Goed gevonden is de suggestie van het leuk en eigentijds bandje waarin ze zingt, de reactie van de ouders. Heel confronterend het ‘kookrecept’ dat gegeven wordt waarin je kan horen en zien welke rotzooi er in drugs gebruikt wordt.  Dus dikke pluim!

Het stuk is echter niet bestemd voor 12 jarigen. Om reden dat de zaken soms vrij hard naar voor gebracht worden.
Wij denken dat het stuk eerder bestemd is voor 15 à 16 jarigen.

Ik vond het stuk erg aangenaam om te beleven. Veel afwisseling: muziek, dans, video, … Het verhaal zit prima in mekaar, zonder te belerend over te komen. Ook de bijhorende bundel met werkvormen en werkblaadjes zit goed (bondig en duidelijk) in mekaar.

Ik was aangenaam verrast door het gedrag van de aanwezige leerlingen tijdens de voorstelling, ik vreesde dat er ongepaste reacties zouden komen. Niet dus en dit toonde duidelijk aan dat ze “mee” waren en ik dus iets te bevooroordeeld….

Wij waren allemaal onder de indruk van het stuk.

 

Praktisch

Duur : +/- 70 min.
Aantal toeschouwers: max. 200

Met de steun van :

Joetzdrumsonly            Logo rotary vlag op wit klein  logo stad Antwerpen

 

Scholen die ondersteuning willen rond het thema drugs, kunnen terecht bij:

Drugstories
Drugpreventie voor scholen en organisaties
Schoonhoutstraat 17 – 9111 Belsele
0486/83.06.72 – 03/772.47.56 (fax)
info@drugstories.bewww.drugstories.be

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA
Team Verslavingspreventie
Boomgaardstraat 7 – 2018 Antwerpen
03 256 91 41
preventietad@vagga.be
www.vagga.be